diumenge, 5 de desembre del 2010

Activitats (text 1) regeneracionisme

1.Què critica Brossa del regionalisme i de la literatura de la Renaixença?

Brossa critica que la renaixença literaria oblida un coneixement que abans havia complagut i que ara és fullaraca. També diu que es preocupa massa per la llengua i la represa espanyola y això fa que la comunicació amb la resta d'Europa sigui molt minoritària.

2. Fins quin punt Brossa creu que la nova cultura que ell defensa ha de tenir en compte el passat?
Brossa diu que s'ha de mantenir tot allò que és bo del passat. Les coses dolentes s'han d'oblidar i començar de nou.
"...ha de reposar sobre lo bo de l'anterior; mes si aquesta porta un patrimoni dolent, és preferible menysprear-lo, no fer-ne cas i començar foc nou..."

3. Quina classe social creu l'autor de l'article que ha de tenir un paper preponderant en la recuperació cultural de Catalunya? Per què?

La classe social, és la classe obrera o treballadora, ja que l'aristocràcia i la burgesia només es preocupen per la riquesa i les coses materials, en canvi, la massa anònima que sempre s'ha emportat la pitjor part és l'única que pot animar l'esperit regional català.
"Pel per vindre de Catalunya no cal esperar res de l'aristocràcia ni de la burgesia, que ha estat en el present segle la monopolitzadora de la riquesa catalana, sinó que tenim que girar els ulls vers la massa anònima, adscrita a la gleva, conservadora del geni de la raça, la que s'ha emportat la pitjor part en la relaxació del nostre caràcter, i que, moguda per diferents i oposades influències, és l'única que ens pot donar nova saba si volem reanimar l'esperit regional de Catalunya.[...]"
4. Quines nacions proposa Brossa com a model a seguir? Quin et sembla el motiu d'aquesta tria?

Proposa seguir el model de les nacions del Nord, com són Anglaterra, França i Alemanya, ja que la literatura d'aquests llocs mantenen l'esperit dels seus pobles.
"...En aquest punt, com en molts d'altres, les nacions del Nord ens assenyalen bé prou el camí..."
 
5. Encara que a les preguntes anteriors ja s'ha fet referència a algunes de les propostes de Brossa per modernitzar Catalunya, enumera-les ara seguint l'ordre en què apareixen en el text.
 
Algunes de les propostes per modernitzar Catalunya són:
  1. Fer aquesta modernització sense oblidar les coses bones del passat però les coses dolentes s'han d'oblidar i començar de nou.
  2. Ha de tenir un paper preponderant en la recuperació cultural de Catalunya la classe obrera o treballadora i no l'aristocràcia o la burgesia.
  3. Proposa seguir el model de les nacions del Nord, com són Anglaterra, França i Alemanya, ja que la literatura d'aquests llocs mantenen l'esperit dels seus pobles.
Marta González i Andrea Díaz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada